آخرین اخبار
کد مطلب: 103068
صالحي:
جمع‌آوري سانتريفيوژهاي غيرفعال در نطنز آغاز شده/ حدس مي‌زنم گزارش آژانس مثبت باشد
تاریخ انتشار : 1394/08/24 11:40:33
نمایش : 1403
رئيس سازمان انرژي اتمي گفت: ۲۰ هزار سانتريفيوژ در نطنز داريم که از اين تعداد ۱۰ هزار سانتريفيوژ فعالند و ۱۰ هزار عدد ديگر غير فعال است که جمع‌آوري سانتريفيوژهاي غيرفعال را آغاز کرده‌ايم.
به گزارش  سلام لردگان؛‌ به نقل از خبرگزاري فارس، علي‌اکبر صالحي رئيس سازمان انرژي اتمي در برنامه «متن و حاشيه» شبکه سوم سيما گفت: در فردو جمع آوري سانتريفيوژ نداشتيم، فقط در نطنز داريم.

وي درباره جمع آوري سانتريفيوژها که سؤال مجري برنامه بود افزود: ما اکنون سانتريفيوژهاي غيرفعال را در نطنز جمع آوري مي کنيم.ايران طبق تعهداتي که در برجام آمده است، جمع آوري سانتريفيوژها را شروع کرده است و در نطنز مقدمات برچيدن سانتريفيوژها را آغاز کرده‌ايم.

وي اضافه کرد: حدود 20 هزار سانتريفيوژ در نطنز داريم که 10 هزار از انها فعالند اما 10 هزار عدد ديگر نصب شده اند اما کار نمي کنند ما شروع به جمع آوري سانتريفيوژهاي غيرفعال کرده‌ايم.

به گزارش خبرگزاري صدا و سيما صالحي درباره اينکه چرا اين 10 هزار سانتريفيوژ غيرفعال بود گفت: اين سانتريفيوژها از دولت قبل کار نمي کردند و علت آن نيز ملاحظات سياسي مسئولان آن دوره بود که نصب شده باشد اما کار نکند.

وي افزود: وقتي رئيس سازمان انرژي اتمي اعلام مي کند، ما مقدمات برچيدن را طبق توافق شروع کرديم بايد مبنايي براي موثق بودن اين خبر باشد اما برخي اين را تشکيک کردند.

معاون رئيس جمهور درباره اراک گفت: ما هنوز به اراک دست نزده ايم اما در نطنز برچيدن 10 هزار سانتريفيوژ چيزي نيست که لحظه‌اي انجام دهيم بايستي بسيار با حساسيت لازم اين کار صورت گيرد.

وي افزود: اگر دقت لازم در برچيدن سانتريفيوژها اعمال شود باز هم 10 - 20 درصد از بين مي رود و صدمه مي‌بيند.

صالحي گفت: اگر در جمع آوري سانتريفيوژها تعلل کنيم فرصت از دست مي‌رود، زمان اجراي برجام به تعويق مي افتد، بنابراين تحريم ها نيز دير  برداشته مي شود که اکنون 150 ميليون دلار ضرر برداشته نشدن تحريم هاست.

وي افزود: ما اکنون سانتريفيوژهايي را جمع آوري مي کنيم که غيرفعالند و غيرفعال بودن آن نيز تصميمي بود که در دولت دهم گرفته شد و اين تصميم ادامه يافت.

رئيس سازمان انرژي اتمي ادامه داد: به هر حال اين 10 هزار سانتريفيوژ نطنز غني سازي انجام نمي‌داد.

صالحي گفت: ما اگر بخواهيم اين 10 هزار سانتريفيوژ را جمع آوري کنيم يک ماه طول مي کشد و اگر بخواهيم آنها را برگردانيم دو ماه طول مي کشد که به هر حال جمع آوري و بازگرداندن آنها زمان بر است.

وي در پاسخ به اين سؤال مجري که آيا در جمع آوري سانتريفيوژها آسيب نمي بينند افزود: به هر حال همانطور که گفتم در جمع آوري آسيب مي بينند اما سعي مي کنيم درصد اين آسيب پايين باشد. به هر حال اين سانتريفيوژها مشکل طراحي ذاتي دارند و اينها سانتريفيوژهاي مطلوب و دلخواه ما نيست.

وي درباره فردو گفت: فعلاً در بحث فردو آهسته تر پيش مي‌رويم و دليل آن نيز برنامه ريزي است که ما خود داريم.

مجري برنامه در اين ميان از صالحي پرسيد: آيا اين تعلل بعد از تذکرات بود؟ که معاون رئيس جمهور پاسخ داد: تذکرات در روزنامه هاست، تذکر بايد از مجراي اصلي باشد.

مجري گفت رئيس کميسيون برجام گفته بود شما تذکر گرفتيد که صالحي پاسخ داد: تذکري به ما نداده نشد که مجري پرسيد وي گفته به دليل تذکر شما جمع آوري فردو را متوقف کرديد.

صالحي پاسخ داد: نه اين گونه نيست حتي آقاي شمخاني بعداً تکذيب کردند.

وي افزود: سازمان انرژي اتمي منبع رسمي اعلام اين خبرهاست و همانطور که گفتم ما اکنون فقط سانتريفيوژهاي غيرفعال را جمع آوري مي کنيم و اگر مسئولي در اين خصوص اظهار نظر کرده است شايد در آن مقطع به او اطلاع رساني درستي نشده بود.

رئيس سازمان انرژي اتمي گفت: اکنون نيز با قوت اعلام مي کنم چون اعتبار در ميان مردم براي ما مهم است و از حدود دو هفته پيش جمع آوري سانتريفيوژهاي غيرفعال نطنز شروع شد و کماکان طبق دستورالعمل ادامه پيدا مي کند.

صالحي افزود: ما در اين خصوص دستورالعمل داريم و همه اينها زمان بندي دارد، روي اين مسائل کار و تجربه اندوخته شده است.

وي گفت: ما در اين خصوص به گونه‌اي عمل مي‌کنيم که کمترين لطمه‌اي به سانتريفيوژها وارد نشود، چرا که اينها سرمايه کشور ماست و اطمينان داشته باشيد، طبق دستورالعمل عمل مي‌کنيم و دستورالعمل را رئيس جمهور مي‌دهد و ما عمل مي‌کنيم.

رئيس سازمان انرژي اتمي در پاسخ به اين سؤال که فردو را جمع آوري نمي‌کنيد؟ گفت: فردو تعدادش کم است حدود دو هزار و خرده اي سانتريفيوژ داريم که 1000 عدد آن جمع آوري و 1000 و خرده اي باقي مي ماند که جمع آوري آن مقدار را در لحظات آخر نيز مي توانيم انجام دهيم.

صالحي با بيان اينکه ما در فردو جمع آوري نداشتيم افزود: ما يک سري اقدامات اوليه در همه جا شروع کرديم اما جمع آوري را فقط در نطنز داريم آن هم فقط سانتريفيوژهايي که غيرفعال هستند.

وي درباره اينکه چه زماني سانتريفيوژهاي فعال را جمع آوري مي کنيد؟ گفت: 24 يا 25 آذر که به عبارتي مي توان گفت 15 دسامبر که وقتي پيشنهادهاي آنها نظر ما را جلب کرد و مطلوب جمهوري اسلامي بود شروع به جمع آوري سانتريفيوژهاي فعال مي کنيم که ازجمله فردو نيز جمع مي شود.

صالحي درباره تبادل سوخت گفت: ما قرار است در اين خصوص 8 تا 9 تن اورانيوم غني شده حدود 4 درصد را رقيق کنيم و بايد طبق توافق صورت گرفته تکليف آن را در زمان اجراي برجام روشن کنيم.

وي افزود: در واقع يا بايد آن مقدار اورانيوم غني شده را به خارج بفروشيم يا آن را رقيق کنيم که در واقع رقيق شدن نيز اين است که اورانيوم رقيق و تهي شده را مخلوط کنيم تا به اورانيوم غني شده تبديل شود.

صالحي گفت: البته ما تصميم گرفتيم اين مقدار اورانيوم را بفروشيم چرا که فروش آن ما را وارد عرصه جديدي مي کند هر چند حجم آن کم است اما ما را در رده فروشندگان اورانيوم قرار مي دهد.

وي افزود: اکنون روسيه، آمريکا و اتحاديه اروپا و حدودي نيز چين از فروشندگان اورانيوم غني شده اند که با اين اقدام ما نيز وارد اين عرصه مي شويم.

رئيس سازمان انرژي اتمي گفت: ما اين اورانيوم را مي فروشيم و به دلار پول مي گيريم که در اين خصوص هم اورانيوم غني شده 4 درصد را مي فروشيم و پول مي گيريم، هم از بابت کار غني شده پول مي گيريم و هم پول تبديل را مي گيريم.

صالحي افزود: در مقابل آن 139 تن اورانيوم طبيعي به ازاي 8 - 9 تن اورانيوم غني شده مي گيريم و آن اورانيوم تهي شده را نيز حفظ مي کنيم.

* اقدامات رسيدن به مرحله اجراي برجام را شروع کرديم 

رئيس سازمان انرژي اتمي گفت: ما اقدامات لازم براي رسيدن به مرحله اجراي برجام را شروع کرديم.

علي اکبر صالحي در برنامه «متن و حاشيه» شبکه سه سيما درباره اينکه آيا اجراي برجام شروع شده است گفت: اگر منظور از اجراي برجام اين باشد که تحريم ها برداشته شده باشد ، نه چون اين اقدام بايد متقابل باشد ، اما اگر منظور از اجرا اقداماتي براي رسيدن به روز اجرا باشد بلکه اين کار شروع شده است و ما اقداماتي را براي رسيدن به روز اجرا شروع کرديم.

وي افزود: ما يکسري اقداماتي را بايد انجام و تعداد سانتريفيوژها را تقليل دهيم و آنها نيز قرار است همان روز تحريم ها را بردارند . 

صالحي ادامه داد : قرار است ما استوانه راکتور اراک را خارج کنيم و تبادل سوخت داشته باشيم و سوخت غني شده را بدهيم و سوخت طبيعي بگيريم و اين اقداماتي است که بايد انجام شود.

وي درباره تضمين هاي قوي و کافي طرف مقابل که سوال مجري برنامه بود گفت : در نامه اي که مقام معظم رهبري به رئيس جمهور ارسال کردند ، دو مورد را به طور مشخص عنوان فرمودند که تا حصول تضمينات لازم اقدامي صورت نگيرد . 

وي افزود : يکي خارج کردن رآکتورهاي اراک(استوانه فولادي داخل چاله مربوط به رآکتور اراک است) و ديگري تبادل سوخت است که در واقع ما بايد اورانيوم غني شده را بدهيم و سوخت طبيعي را بگيريم . 

معاون رييس جمهور گفت : در اين خصوص تا ضمانت هاي لازم گرفته نشود و تا تکليف ما نسبت به (پي ام دي) يا فعاليت هاي گذشته هسته اي روشن نشود اقدامي انجام نمي‌دهيم.

وي افزود : يک بحث درباره رفع تحريم هاست که مقام معظم رهبري فرمودند درباره رفع تحريم ها که بايد بيانيه رئيس جمهور آمريکا و بيانيه اتحاديه اروپا بايد رسمي باشد يعني صرف يک بيان نباشد . 

وي ادامه داد : در واقع فرماني از طرف رئيس جمهور آمريکا و يک نوع فرمان از طرف اتحاديه اروپا صادر شده باشد که رسمي و مکتوب باشد .

صالحي گفت : اينکه اينها فرمان هستند و رسميت دارند واگذار کردند به هيئت نظارت برجام که بايد هيئت نظارت آن را بررسي و اعلام کند که اعلام رئيس جمهور آمريکا و اتحاديه اروپا مستند و سنديت لازم را دارند يا خير. 

وي افزود: اين درباره تحريم هاست اما درباره اقدامات ، سازمان انرژي اتمي بايد اقداماتي انجام شود. 

صالحي گفت: نظر شخصي من اين است که اعلام انها رسمي است ولي اينکه مورد تاييد مجموعه نظام قرار گيرد در هيئت نظارت برجام بايد اعلام کنند و مورد تاييد قرار گيرد . 

وي درباره اينکه نخستين جلسه هيئت نظارت برجام برگزار شد يا خير و چه کساني در آنجا حضور داشتند افزود: در نخستين جلسه اي که در اين خصوص برگزار شد ، همين مطالب تضمين کتبي مطرح شد اما اينکه چه کساني در ان جلسه حضور داشتند اگر شوراي عالي امنيت ملي تشخيص دادند اسامي را اعلام مي کنند . 

صالحي ادامه داد : از منتقدين و از طيف هاي مختلف نيز حضور داشتند و به تفصيل در جلسه اين موضوع مطرح و نظرات گوناگوني داده و در نهايت نتيجه لازم اتخاذ شد که بعدا اعلام مي شود. 

رئيس سازمان انرژي اتمي همچنين در پاسخ به سؤال مجري که درباره حادثه تروريستي روز گذشته فرانسه پرسيد گفت: مدتي مسئول وزارت خارجه بودم ، هنوز اتفاقي در خاورميانه با عنوان بيداري اسلامي نيفتاده بود و به فاصله دو سه هفته در تونس اتفاقات رخ داد بعد به کشورهاي ديگر و سوريه سرايت کرد.

وي افزود: آن روزها هر بار که به نيويورک سفر مي کردم در حاشيه مجمع عمومي سازمان ملل فرصت ملاقات با وزراي کشورهاي اروپايي پيش مي آمد بحث سوريه را مطرح مي‌کردم، اما وقتي اين بحث را مطرح مي کردم وزرا گله مي کردند که چرا از سوريه حمايت مي کنيد؟ 

صالحي گفت : به آنها مي گفتم اگر افغانستان از ديد شما محلي براي تروريست ها و طالبان است و هزاران کيلومتر از شما دور است اما شما به زودي شاهد اين خواهيد بود که در چند صد کيلومتري شما نيز اين حادثه رخ دهد و با اين اقدامات زمينه پرورش تروريست ها را فراهم مي کنيد . 

وي افزود: انعکاس اين صحبت ها براي انها جالب نبود و طوري رفتار مي کردند که انگار ما اشتباه مي کنيم و ظرف هفته هاي آينده سوريه فرو مي ريزد ، اکنون مي بينيم متأسفانه اين اتفاق در لبنان و به فاصله يکي دو روز در فرانسه افتاد.

صالحي گفت: اميدواريم قضيه داعش و تروريست ها با وحدتي که بعد از اين حادثه پيش مي ايد شاهد ريشه کن شدن تروريست ها باشيم.

رئيس سازمان انرژي اتمي در پاسخ به اين سؤال مجري که پرسيد شما دو هفته پيش سفري به ژاپن داشتيد، مردم ژاپن بعد از 70 سال چه نگاهي نسبت به حادثه هيروشيما و ناکازاکي دارند؟ گفت: واقعاً غم انگيز بود وقتي به ناکازاکي رفتم ديدم آثار اين بمباران را تا امروز حفظ کردند و وقتي بعضي از اين آثار و عکس ها را مي ديدم و نظاره گر اين فاجعه مي شدم خيلي متأثر مي شدم.

وي افزود: ملت ژاپن قطعاً اين فاجعه را فراموش نمي کند، اين فاجعه خيلي عميق است و قريب به 100 هزار نفر در ناکازاکي کشته شدند و همين تعداد نيز به فاصله چند روز در هيروشيما کشته شدند که در مجموع 250 هزار نفر به فاصله چند روز به واسطه استفاده از بمب اتمي توسط کشور امريکا کشته شدند که اکنون مدعي جلو گيري از ان است که کشورهاي ديگر نداشته باشند.

صالحي گفت: آنها سالها بود که ما را تحت فشار قرار مي دادند که قصدتان اين است که به سمت سلاح هسته اي برويد و نيت خواني مي کردند به خاطر همين 12 سال پرونده ساختگي هسته اي ايران در عرصه بين‌المللي مطرح بود که اکنون نتيجه به گونه ديگري حاصل مي شود.

وي افزود : اگر مردم ژاپن در ظاهر حرفي نمي زنند به خاطر ملاحظات سياسي است اما در باطن آن عقده  عليه کساني که اين فاجعه را به بار آوردند کاملاً مشهود است، البته چندين پايگاه آمريکا در ژاپن مستقر است و آنها با ملاحظات اين حرفها را مي زنند و در واقع در همه امور سياسي محتاطانه عمل مي کنند.

* گزارش آژانس درباره PMD تا 15 دسامبر اعلام مي‌شود

رئيس سازمان انرژي اتمي گفت: گزارش نهايي آژانس درباره PMD تا 15 دسامبر اعلام مي شود.

علي اکبر صالحي در برنامه «متن و حاشيه» شبکه سه سيما در پاسخ به سؤالي مبني بر اينکه منظور شما از سند رسمي در بحث بازطراحي رآکتور اراک چيست؟ افزود: درباره رآکتور اراک بايد چنين سندي داشته باشيم که به امضاي 1+5 رسيده باشد تا در آن سند تعهدات آن کشورها در خصوص بازطراحي رآکتور اراک بيايد و براي اين کار سه مرحله را طي کرده ايم.

وي گفت: يک مرحله اين بود که نخستين سند با عنوان «بيانيه نيت ها» تنظيم شود که در سفري که چندي پيش به چين داشتم و همچنين در مذاکراتم با همتاي آمريکايي و چيني اين سند را تنظيم کردم که بر اساس اين سند، نيت ايران و آن کشورها مشخص شد و در شش بند به تفصيل آمد و به تأييد 1+5 رسيد.

صالحي افزود: در اين سند تعهدات ما و طرف مقابل آمده است.

وي گفت: سند دوم با عنوان MOU بود که بين کشورهاي 1+5 نوشته شد و با وجود اينکه بين آنها بود، اما به رويت ما هم رساندند و ما نظراتمان را داديم.

معاون رئيس جمهور افزود: درباره سند رسمي هم در چين، وين و نيويورک کارهايي صورت گرفت و محتواي آن مورد تأييد است و فقط بايد شش کشور امضا کنند.

صالحي گفت: اميدواريم در اجلاس وين که قرار است درباره سوريه برگزار شود، اين موضوع هم در حاشيه مطرح شود که اگر وزرا باشند فرصت خوبي براي امضاي آن است و حتي اگر يکي دو وزير هم نباشند از طريق اسکن مي توان امضاها را تکميل کرد.

وي افزود: اميدواريم اين هفته يا هفته آينده اين سند امضا شود.

مجري برنامه پرسيد: روزي که برجام تصويب شد مگر درباره برخي از اين ريزه کاري ها ازجمله در خصوص بحث بازطراحي اراک مباحثي صورت نگرفت؟

صالحي پاسخ داد: در بازطراحي اراک مقرر شد سند رسمي تنظيم شود و اين سند محتواي بسيار زيادي دارد و بايد مسئوليت طرف مقابل و زمان پروژه و نحوه تعهدات مشخص شود.

وي در پاسخ به سؤال ديگري مبني بر اينکه اگر درباره اين سند به توافق نرسيم آيا کل برجام، هوا مي شود؟ افزود: نه اين طور نيست و مسير طبيعي در حال طي شدن است.

رئيس سازمان انرژي اتمي گفت: محتواي اين سند مورد تأييد همه و هنوز به امضاي 1+5  نرسيده است.

صالحي در پاسخ به سؤالي مبني بر اينکه آيا اين سخن آمانو را که گفته است ايران از لحاظ مباحث نظارتي موضوعي خاص است تأييد مي کنيد؟ افزود: در برجام بندي آمده است که اين بند را هر کسي هر طور مي خواهد تفسير مي کند.

وي گفت: موضوع و پرونده ايران که به اين صورت در چارچوب برجام حل شده، موضوع و نسخه اي خاص است و نبايد انتظار داشته باشيم اين نسخه را براي کشورهاي ديگر هم همين گونه ببندند.

صالحي افزود: اکنون کشورهايي هستند که مي گويند پس ما هم غني سازي و آب سنگين را راه بيندازيم و مسير ايران را طي کنيم و سرانجام به جايي مي رسيم.

مجري برنامه پرسيد: بارها اعلام کرده بوديم که تجهيزات نظامي ما قرار نيست بازديد شود، اما چند وقت پيش آمانو به پارچين آمد و حتي نمونه برداري هم صورت گرفت و به آزمايشگاه هاي امن سازمان انرژي اتمي ارسال شد اما ما گفتيم اين بازديد تشريفاتي بود؛ مگر قرار بود چه کاري صورت گيرد که تشريفاتي نباشد؟

صالحي پاسخ داد: مقام معظم رهبري فرموده بودند که از دانشمندان ما نبايد بازجويي شود و نبايد آنها با دانشمندان ما روبرو شوند و اينکه خودشان بخواهند در مراکز نظامي ما نمونه برداري کنند جزو خطوط قرمز ما بود.

وي افزود: اميدواريم 15 دسامبر طي شود تا بيشتر بتوانيم وارد جزئيات شويم و اکنون نمي خواهم در اين خصوص ورود کنم چرا که از حرفهايم برداشت هاي متفاوتي مي شود.

صالحي گفت: ما نقشه راهي را که با آمانو امضا کرديم محرمانه نگه داشتيم و طرف هاي مقابل هم علاقه مند بودند اين نقشه راه را ببينند اما ما از آقاي آمانو تشکر مي کنيم که همچنان محرمانه بودن آن را حفظ کرده است.

وي افزود: دانشمندان ما در مقابل اينها قرار داده نشدند و نمونه گيري ها را نيز بچه هاي خودمان انجام دادند و بازديد آقاي آمانو همانطور که آقايان کمالوند و عراقچي گفتند تشريفاتي بود و نمي خواهم جزئيات را بيش از اين بيان کنم.

صالحي گفت: خوشبختانه آقاي آمانو يکي دو روز پيش اعلام کرد که هيچ چيز غيرعادي در پارچين مشاهده نکرديم که اين دستاورد بزرگي بود و اميدواريم پرونده 15 دسامبر بسته شود.

وي در پاسخ به سؤالي مبني بر اينکه گزارش نهايي آژانس درباره PMD چه زماني اعلام مي شود؟ افزود: گفته اند 15 دسامبر و قرار شد يک هفته قبل از آن يافته هايشان را با ما در ميان بگذارند.

رئيس سازمان انرژي اتمي گفت: ما اين خبر را هم شنيديم که ممکن است آقاي آمانو زودتر اين کار را بکند و ما استقبال مي کنيم.

صالحي افزود: من از محتواي گزارش آژانس خبري ندارم اما حدس مي زنم با توجه به صحبت هاي آمانو، گزارش مثبت باشد.

انتهاي پيام/

 
 
 
ارسال کننده
ایمیل
متن
 



جهت عضويت در کانال های خبري سلام لردگان روی تصاویر کليک کنيد
پیوند
سايت رهبري

دولت

مجلس